Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokaten om att ett tiotal personer fick resa till Gällivare tingsrätt helt i onödan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nu öppnar domstolen i nya Kiruna – slipper pendla 24 mil

Publicerad

Nu flyttar domstolen in i Kirunas nya centrum – mer än ett år efter att de gamla lokalerna stängdes. Under hela 2023 har advokater, vittnen, tilltalade och nämndemän från Kiruna fått resa tolv mil enkel väg till Gällivare.

Det gamla tingsstället i Kirunas gamla centrum fick överges inför årsskiftet 2022-2023 på grund av stadsflytten.

Ersättningslokalerna var långt ifrån färdiga och det blev ett ofrivilligt glapp i verksamheten. Alla förhandlingar har fått flyttas till tingsrättens lokaler i Gällivare.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Parterna har fått resa lite mer än vanligt, men det har gått förvånansvärt bra. Vi var oroliga att folk inte skulle dyka upp på förhandlingarna, säger Jan Wallström, lagman och chef vid tingsrätten i Gällivare som tingsstället i Kiruna sorterar under.

Många mil i bil till Gällivare

Nu har Domstolsverket har tagit de nya lokalerna i kvarter 3 i Kirunas nya centrum i anspråk. Under den kommande månaden ska man installera teknik och bära in möbler.

Advokaten Vera Gärdemalm ser fram emot invigningen. Hon är en av dem sin har fått köra extra många mil i bil under året.

Hon håller med Wallström om att det är sällan som någon har uteblivit på grund av avståndet. Men när det väl händer så är det många andra som har fått resa i onödan.

I klippet berättar hon om en nylig händelse där ett tiotal personer fick resa till Gällivare helt i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet