Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du de spektakulära rivningarna i Kiruna. Gun-Britt Mäkitalo bodde där en gång. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här försvinner Kirunas klassiska skyline

Uppdaterad
Publicerad

Nu förvandlas de sista husen i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna till stensmulor. Rivningen av arkitekten Ralph Erskines hus väcker starka känslor – inte minst bland husens gamla hyresgäster.

Gun-Britt Mäkitalo bodde på nionde våningen i huset som kallades Snusdosan fram till tömningen för ungefär ett år sedan.

En tid att minnas

Hon minns tiden med värme.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det hände ofta saker när man tittade ned mot torget genom fönstret. Och så gemenskapen. Man lärde känna många som bodde där, säger hon.

I och med rivningarna försvinner ännu en del av Kirunas gamla centrum.

Enorma maskiner smular sönder

Entreprenören som har fått uppdraget av LKAB att riva husen köpt in specialmaskiner för att kunna klippa ned de höga husen. Den största maskinen har en 36 meter lång bom med kraftiga käftar som gå loss på betong och armering.

Husen som kallas Mullbänken och Berlinmuren är redan förvandlade till grushögar. Nu rivs höghuset Spottkoppen och om ett par veckor kommer turen slutligen till den 13 våningar höga Snusdosan.

Snart historia

Sedan kommer hela arkitekten Ralph Erskines avtryck i Kiruna vara historia.

Kirunabon Örjan Lidman har också stannat till för att bevittna skådespelet. Han är mindre sentimental kring förändringarna.

– Vad är alternativet, frågar han sig.

I klippet tittar vi närmare på de spektakulära rivningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet