Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska bli fler poliser” – i klippet hör du rikspolischefen som invigt det nya polishuset i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Nu är hemliga polishuset invigt – ska skapa ett tryggare Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes det nya polishuset i Kiruna. Media fick inte filma lokalerna men de beskrivs som ändamålsenliga och polisen menar att Kirunabornas säkerhet höjs.

Rikspolischefen Petra Lundh var på plats för att understryka betydelsen av det nya polishuset.

– Här samlas våra poliser för att effektivt kunna arbeta mot brottslighet och därmed skapa en tryggare miljö för Kirunas invånare.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”En riktig pärla”

Vid invigningen klipptes bandet gemensamt av polisen, LKAB, Kiruna kommun och Kåpan Fastigheter. Alla hyllade de på olika sätt den moderna fastigheten.

– Byggnaden är en riktig pärla i smycket som utgör Kirunas centrum, sa kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Första spadtaget – sedan dröjde det

Det har tagit tid att bygga polishuset. Första spadtaget togs redan i oktober 2020 och först nu kan polisen flytta in all sin verksamhet i den stora, hemliga byggnaden som klassas som ett skyddsobjekt.

I klippet hör du rikspolischefen berätta om polishuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet