Foto: Esrange

Regeringen planerar för satellituppskjutningar vid rymdbasen Esrange

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill modernisera rymdbasen Esrange i Kiruna och föreslår nu att en testbädd för raketuppskjutning byggs som ett första steg.

Idag presenterade regeringen en nationell strategi för att stärka svensk rymdverksamhet.

Där framgår att rymdbasen Esrange i Kiruna ska moderniseras och det ska planeras för att skapa en testanläggning för raketteknik. En sådan ska i nästa steg kunna leda till att man från Esrange ska kunna skjuta upp mindre satelliter i omloppsbana runt jorden.

De raketer som skjuts upp idag dimper ner efter ett antal sekunder i tyngdlöst tillstånd.

– Svensk rymdverksamhet har en styrkeposition i världen, med högkvalitativ forskning och framgångsrik industri. Det ska vi fortsätta med. En satsning på rymden är ytterst en satsning på jorden, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, vid presentationen av strategin.

Större mätinstrument

Rymdforskare ska också få tillgång till ändamålsenlig infrastruktur, såsom större mätinstrument – antingen placerade i rymden eller på jorden.

Dessutom ska rymdlagen ses över, bland annat för att kommersiella aktörer ska kunna beställa satellituppskjutningar från Esrange.

Hade hoppats på klarare besked

Esrangechefen Lennart Poromaa är glad över att satellitsatsningen nämns i så många ordalag i strategin. men medger att han hade hoppats på ännu klarare besked.

– Personligen hade jag hoppats att det här hade kommit ut tidigare och att det hade uttryckts någon form av vilja kring ekonomin också, säger han.

Beskedet från Helene Hellmark Knutsson sade att finansieringen blir en fråga för kommande budgetberedningar.

Fakta: Sverige i rymden

(TT)

Sveriges rymdverksamhet startade 1961 då den första svenska raketuppskjutningen genomfördes vid den så kallade Robotbyråns försöksplats i Norrbotten. Raketen fick smeknamnet Plutnik.

Fem år senare grundades raketbasen Esrange nära Kiruna, och 1972 bildades en svensk rymdmyndighet, Rymdstyrelsen, och ett statligt bolag, Rymdbolaget. Idag finns flera företag i landet som arbetar med rymdverksamhet och Sverige har under åren byggt flera satelliter.

Det svenska rymdprogrammet genomförs numera huvudsakligen inom ramen för det europeiska rymdorganet, ESA.

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.