Markus Krans, FRG-ansvarig Luleå och Sören Lövkvist, FRG-ansvarig Boden Foto: SVT

Ett 50-tal ensamkommande vill hjälpa till med skogsbränderna

Publicerad
Ett 50-tal ensamkommande ungdomar har anmält sitt intresse för att frivilligt hjälpa till att bekämpa skogsbränderna i Norrbotten.

Ett boende i Luleå har hört av sig till FRG, frivilliga resursgruppen, med anledning av att ett 50-tal ensamkommande är intresserade av att hjälpa till vid skogsbränderna i Norrbotten.

Hur många det i slutändan blir som hjälper räddningstjänsten är dock oklart. De som hjälper till måste nämligen vara minst 18 år gamla samt ha svenskt uppehållstillstånd och personnummer för att kunna vara försäkrade. Senare under fredagen kommer ett besked om hur många av dem som kan hjälpa till.

– De håller på att inventera där nu för att se hur många som kan komma loss därifrån. Han trodde först att de kunde skicka 50 personer, men det går inte om de inte fått uppehållstillstånd och ett svenskt personnummer då det krävs för att de ska bli försäkrade via avtalet, säger Markus Krans, FRG-ansvarig i Luleå.

– Det är jättehäftigt och jättebra att de är intresserade.

Stort behov

Behovet av frivilliga är stort med tanke på att man hela 14 skogsbränder som just nu hanteras i länet. Åtta av dem är pågående och sex stycken efterbevakas. Det handlar främst om Jokkmokk där släckningsarbetet kräver väldigt stora resurser.

– Räddningstjänsten går på knäna, det är ett ansträngt läge för dem. Om de ska klara av det här så tror jag att det krävs att man sätter in frivilliga. Det är dessutom en möjlighet för oss i regionen att få vara med och göra skillnad och kunna hjälpa till, säger Krans.

Inte bara släckningsarbete

Vill man anmäla sig frivillig ska man ta kontakt med frivilliga resursgruppens ansvarige i Boden, Sören Lövkvist. Förutom de ensamkommande har 28 personer anmält sitt intresse.

– Det finns andra uppgifter än bara släckningsarbete. Det kan handla om transporter av material och information samt information, bara man är 18 år så kan man anmäla sig, säger Sören Lövkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet