Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tar vi en närmare titt på Kirunas nya centrum tillsammans med Kirunabostäders vd Mats Dahlberg. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ett år kvar till den stora flytten – så blir Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Tätt, varierat och allt samlat på en liten yta. Så beskrivs Kirunas nya centrum som byggs tre kilometer från den befintliga centrumkärnan.

Om ett år ska handeln flytta – men hinner bygget bli färdigt?

Stadsflytten i Kiruna är inne i sin mest intensiva fas. Efter år av planering, projektering och väntan har det plötsligt blivit verkstad i form av ett intensivt byggande.

Flera hundra personer är inbegripna i att bygga i de tio kvarter som ska utgöra den nya innersta centrumkärnan. Dessutom pågår byggen av nytt badhus, ny polisstation och ny gymnasieskola med vuxenutbildning.

Motsvarar 300 villor

Bara det senare bygget ska bli 30 000 kvadratmeter stort, ungefär i samma storlek som 300 villor.

I klippet tar vi en närmare titt på Kirunas nya centrum tillsammans med Kirunabostäders vd Mats Dahlberg. Vi reder också ut vad som kommer att bli färdigt i tid till den stora flytten av handeln som ska äga rum den 1 september 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet