För åtta år sedan var det bara slyskog där Kiruna nya centrum nu växer fram. Bilden till vänster visar hur det såg ut 2013 jämfört med i dag på samma plats. Foto: Hans Sternlund/SVT

Från slyskog till stadscentrum – här är hela resan bakom Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan fanns inte mycket mer än slyskog och lite byggbråte på den plats som pekades ut för det stora projektet.

Snart är samma plats ett nytt centrum och det pulserande hjärtat i samhället Kiruna.

Starten för det som i vardagligt tal kallas stadsflytten i Kiruna skedde i mars 2004. LKAB meddelade då Kiruna kommun att stora delar av bebyggelsen kommer att påverkas av gruvbrytningen.

Sedan följde många år av mycket planering, men väldigt lite stadsflytt.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Desto mer har hänt de senaste åren då stora bostadsområden har rivits, andra har växt fram och byggnader har satts på hjul och rullat till nya platser.

Kulmen kommer att bli invigningen av nya centrum om ett drygt år.

I klippet kan ni se hur bygget framskridit under åtta år – från snår och slyskog till ett centrum som börjar ta fast skepnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet