”Det är när människorna börjar flytta in i nya Kiruna som staden börjar leva”, säger Mats Dahlberg, KBAB, om nya Kiruna centrum. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Snart flyttar hyresgäster till nya centrum: ”En milstolpe i Kirunas historia”

Uppdaterad
Publicerad

Snart fylls Kirunas nya centrum av liv då de en del som bor inom gruvans påverkansområde beräknas flytta till våren.

– Det är när människorna börjar flytta in i nya Kiruna som staden börjar leva, säger Mats Dahlberg från KBAB.

Förhoppningen är att de första människorna kan börja att flytta in till kvarter 1 i nya Kiruna centrum i maj eller innan snön har smält.

De som bor inom gruvans påverkansområde i nuvarande centrum har förtur till bostäderna i Kirunas nya centrum.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det är en milstolpe i Kirunas historia. När människorna börjar flytta in då sker saker. Staden och det nya centrumet börjar leva, annars är det bara hus, säger Mats Dahlberg, vd för Kirunabostäder.

Prislappen – 350 miljoner kronor

Kvarter 1 finansieras av pengar som LKAB har betalat till KBAB. Det handlar om cirka 350 miljoner kronor för de första 62 lägenheterna.

– Nästa år flyttar det in ännu fler människor både till våra kommunala hyresbostäder men även till de privata hyresvärdarna som bli färdig nästa år, säger Mats Dahlberg.

Hösten 2022 sker den stora stadsflytten när de flesta bostäder, gallerior och de andra viktiga servicebyggnaderna som en modern stadskärna ska innehålla.

Så funkar hyrestrappningen

De som måste flytta på grund av gruvans påverkan får en hyrestrappning. Alltså en slags kompensation under nio år om man flyttar till en nybyggnation.

Detta innebär att man betalar samma hyra som man har idag, till exempel 6000 kronor/månad i den nya lägenheten år 1. Sedan trappas hyran upp så att man har den ”riktiga” hyra i den nya lägenheten år 9, till exempel 8100 kronor/månad.

Det är LKAB som står för mellan skillnaden till hyresvärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet