”Det känns jättekul och spännande”, säger Ullrika Hallergren Ridefors som privatperson var den första som fick se sin lägenhet i nya Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Historiskt ögonblick – hon är första hyresgästen i nya Kiruna centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över ett år – men nu är flyttlasset nära för Ulrika Hallergren Ridefors i Kiruna. Hon blev den första privatpersonen som fick se sin nya lägenhet i nya centrum.

– Det känns jättekul och spännande, säger hon.

Den nya hyresgästen Ulrika Hallergren Ridefors berättar att hon känner sig som en nybyggare som emigrerar till en ny plats för att röja mark, bygga hus och bosätta sig. Även om det i detta fall inte handlar om en kolonisering utan om en stadsomvandling.

Granne med klocktornet

Hon var först ut med att få ta del av de nya bostäderna i stadskärnan och bli granne med klocktornet, stadshuset, kulturhuset, gallerior med restauranger och de andra viktiga servicebyggnaderna som stadskärnan ska innehålla.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det känns jättekul och spännande, säger Ulrika Hallergren Ridefors.

Hon fortsätter:

– Det har varit en lång väntan, men nu känns det jättebra när man har sett lägenheten och huset. Det känns som att flytta till en ny stad fast man ändå är i Kiruna.

Kommer sakna att se Kebnekajse

Ulrika Hallergren Ridefors har dock blandade känslor över att lämna nuvarande Kiruna centrum, men förstår att det är ett måste om staden ska finnas kvar och om LKAB ska kunna bryta malm.

– Vi har jättefin utsikt här, men i gamla lägenheten där vi bor nu ser vi Kebnekajse-massivet. Det kommer både jag och min man att sakna jättemycket, säger Ulrika Hallergren Ridefors.

Första bostadskvarteret, kvarter 1, ska vara klart för inflyttning i maj om det inte försenas på grund av coronapandemin.

Se Ulrika Hallergren Ridefors visa upp lägenheterna i videon ovan.

Så funkar hyrestrappningen

De som måste flytta på grund av gruvans påverkan får en hyrestrappning. Alltså en slags kompensation under nio år om man flyttar till en nybyggnation.

Detta innebär att man betalar samma hyra som man har idag, till exempel 6000 kronor/månad i den nya lägenheten år 1. Sedan trappas hyran upp så att man har den ”riktiga” hyra i den nya lägenheten år 9, till exempel 8100 kronor/månad.

Det är LKAB som står för mellan skillnaden till hyresvärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet