Följ med in i den flyttbara och långsmala lilla butiken som nu ska på turné runt om i länet. Foto: Kirsi Vanttaja

Se den flyttbara swish-butiken i Öjebyn – ingen personal och knappt några stölder

Uppdaterad
Publicerad

Ett flyttbart och obemannat butikshus i Öjebyn i Piteå kommun har blivit något av en framgångssaga, enligt projektet Gröna Näringar. Nu ska konceptet testas i hela Norrbotten.

Projektet Gröna Näringar drivs av Region Norrbotten i samarbete med Piteå kommun. Den kameraövervakade swish-butiken har minst sagt blivit ett vinnande koncept och ingen slinker in anonymt.

– Svinnet på den här obemannade och flyttbara butiken har sedan starten bara varit en procent, vilket är mindre än i den vanliga dagligvaruhandeln, säger projektledaren Jessica Lindberg i Gröna Näringar-projektet.

Populär dygnet runt

Butikshuset kommer att stå i Öjebyn fram till midsommaren och sedan tänker man turnera runt om i länet så att fler lokala producenter kan exponera sina produkter.

– Hittills har det varit en succé med flera hundra kunder som har besökt butiken. Även under sena kvällar, berättar projektedaren.

Ny sorts kassalösning

För att komma in i butiken så behöver man ett BankId och för att betala måste man ha swish. Med hjälp av BankId öppnar man dörren och i mobilen kan man se alla varor och priser.

Sedan lägger man de önskade produkterna i varukorgen och betalar med swish.

– Den här kassalösningen är vi nog ensamma om eftersom betalningarna sköts på ett och samma ställe och ingen företagare behöver ha det ekonomiska ansvaret själv, säger Jessica Lindberg.

Följ med in i butiken och se hur konceptet fungerar i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.