Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör musikern Viktor Krutrök om varför han ser det som tecken på en samhällsförvandling när Folkets hus i Kiruna ser ut att bli hemlösa i och med stadsflytten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ett sista farväl till Folkets hus: ”Ingen plats i nya Kiruna”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen tar proggbandet Höstorkestern farväl av Folkets hus i Kiruna med en konsert och inspelning av en hel skiva.

– Det finns väl inte någon plats för Folkets hus i nya Kiruna, säger Viktor Krutrök, låtskrivare och frontfigur i bandet.

Det var tänkt att konserten skulle bli ett av de allra sista offentliga arrangemangen i Folkets hus, och att portarna skulle låsas för gott den sista september.

Men den senaste veckan har det kommit en öppning från LKAB att förlänga avtalet med Folkets hus fram till den sista juni 2023. Tanken är att Folkets hus bland annat ska kunna fortsätta visa bio, i alla fall några dagar i veckan.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Föreningen får dock samsas med den kommunala Kulturskolan som flyttar in från sina lokaler som håller på att spricka i gamla Bolagsskolan.

Men det progressiva musikkollektivet Höstorkesterns farväl till Folkets hus genomförs som planerat. Samtidigt spelar bandet in skivan som ska heta just Folkets hus.

”Känns anmärkningsvärt”

Enligt Viktor Krutrök handlar det bara inte om en plats som försvinner, utan om tecken på en samhällsförändring när en rörelse som Folkets hus riskerar att bli hemlösa i och med stadsflytten.

Det nya kulturhuset Aurora ska drivas av ett kommunalt bolag på kommersiella grunder.

–  Det känns ju anmärkningsvärt i den traditionella arbetarstaden som är byggt mycket kring folkrörelser. Vad kommer de ha för betydelse i fortsättningen och kommer de här mötesplatserna att komma fram på andra ställen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet