Foto: SVT / arkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ett steg närmare flygskatt

Uppdaterad
Publicerad

I dag lägger regeringen fram ett förslag om flygskatt. Detta trots hård kritik från bland annat Luleås socialdemokratiska kommunalråd Niklas Nordström. ”Det blev tyvärr så illa som det kunde bli” säger han.

Förslaget innebär att flygresor inrikes och inom EU ska bli 80 kronor dyrare och långflygningar uppemot 450 kronor dyrare.

Hårt kritiserat

Förslaget om flygskatt har blivit hårt kritiserat. Inte bara av den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna utan också av socialdemokrater ute i landet, bland andra Luleås socialdemokratiska kommunalråd Niklas Nordström.

Men det hindrar inte regeringen från att i dag ta beslut om en proposition säger biträdande finansminister Per Bolund till Sveriges Radios Ekot.

–Ja nu går vi med en lagrådsremiss på flygskatten, där vi nu tar ett steg vidare för att flyget också ska betala för den klimatpåverkan som man orsakar, säger han till Ekot.

Rejäl uppförbacke

Niklas Nordström (S) kommunalråd i Luleå och ordförande i branschorganisationen Svenskt Flyg menar att införandet av flygskatten innebär en ”rejäl uppförsbacke” för Norrbotten.

–Det blev tyvärr så illa som det kunde bli. Helt enligt utredningen och utan regionala undantag, säger han.

Vill se fortsatt forskning istället

–Det är anmärkningsvärt att regeringen går vidare med det här förslaget som ändå har fått sådan massiv kritik. Regeringens egen utredning kom fram till att resultatet blir väldigt små eller till och med negativa klimateffekter, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS, till TT.

Det är inte flygskatten, utan fortsatt satsning på biobränslen och ny teknik som är vägen mot minskad klimatpåverkan, menar han. En flygskatt i en bransch med redan låga marginaler kommer att påverka företagens möjligheter att investera, säger Henriksson.

Även Niklas Nordström har svårt att se klimatnyttan med flygskatten och menar även han att en satsning på moderna flygplan och biobränslen vore en bättre väg att ta.

–Vi som måste flyga kommer att fortsätta med det. Det blir bara dyrare för oss, säger Niklas Nordström.

Drabbar resenärerna

–Det här kommer framförallt att drabba resenärerna, men konsekvenserna är stora med färre jobb, sämre tillgänglighet i många delar av landet där det inte finns något annat alternativ än flyg och en svagare konkurrenskraft för Sverige. Det är ett högt pris att betala från något som knappt har en klimatpåverkan.

I samband med att vårbudgeten debatterades i riksdagen varnade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström regeringen för att lägga fram förslaget.

–Pröva inte riksdagsmajoritetens tålamod i denna fråga. Backa från skatteförslagen, sade han då.

Niklas Nordström (S)

–Meningen är att intäkterna bland annat ska finansiera sänkt skatt för egenföretagare och de flesta av dem finns ju i storstadsområdena. För egenföretagare i Norrbotten och andra delar av landet handlar det om en omflyttning av pengar som inte gagnar dem, säger Niklas Nordström.

Hoppfull trots motstånd

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har trots motståndet varit hoppfull om att förslaget kan gå igenom i riksdagen, eftersom det kan bakas in i höstbudgeten.

–Ja, vi tror ju inte att någon i dagens läge är beredd att kasta ut Sverige i politiskt och ekonomiskt kaos, säger Bolund till Ekot.

För att stoppa skatten måste Alliansen lägga fram en gemensam budget som Sverigedemokraterna kan stödja. ”Ren symbolpolitik” svarade Moderaterna i våras och avfärdade förslaget med att det gör det dyrare för resenärerna, utan nytta för klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

flygskatt norrbotten

Mer i ämnet