Persontrafik på sträckan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda är tänkt att starta i december 2020. Foto: Arkivvild

Ett steg närmare tågpendling på Haparandabanan

Publicerad

Planerna på ett pendeltåg mellan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda har kommit ett steg närmare att bli verklighet. Idag fattades beslut om så kallad trafikplikt på sträckan.

Ända sedan Haparandabanan invigdes 2013 har godståg rullat på sträckan och förhoppningen har varit att även få igång persontågtrafik mellan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda och i förlängningen ända till Uleåborg och Rovaniemi.

Start 2020

Under tisdagen beslutade Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM), som består av Region Norrbotten och Norrbottens 14 kommuner, om allmän trafikplikt på sträckan med trafikstart i december 2020.

– All kollektivtrafik som är offentligt finansierad måste föregås av trafikplikt. Det innebär att man siktar på att starta upp trafik på sträckan från december 2020, säger Kenneth Johansson, vid Regionala kollektivtrafikmyndigheten.

Vad innebär dagens beslut?

– Som ett exempel har Kalix kommun och Trafikverket sökt pengar för ett nytt resecentrum eftersom det inte finns någon perrong i Kalix. Dagens beslut är till för att ge klartecken till byggstart för den typen av verksamhet.

Finansiering inte klar

Persontågtrafiken väntas kosta 20.6 miljoner kronor årligen och de berörda kommunerna och Region Norrbotten har redan budgeterat för sina andelar. Men det återstår drygt 10 miljoner kronor från staten.

– Vi jobbar vidare med den frågan, men vi ser en positiv anda från regeringen, säger Kenneth Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Haparandabanan

Mer i ämnet