Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du gruvbolagets vd, Klas Dagertun, över att vara överens med länsstyrelsen och naturvårdsverket. Foto: Micke Nyberg/SVT

Haglar överklaganden mot Pajalagruvan – men inte från ”elefanterna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal organisationer och privatpersoner i Sverige och Finland har överklagat Mark-och miljodomstolens beslut att säga ja till Kaunis Irons nya och utökade gruvtillstånd.

Men de tyngsta instanserna – länsstyrelsen och naturvårdsverket – accepterar domen.

Älvräddarna, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Gabna sameby, Aareavaaras byasamfällighetsförening och tre privatpersoner står bakom sju av totalt elva överklaganden av Kaunis Irons nya och utökade gruvtillstånd.

Ett 60-tal villkor

Men varken länsstyrelsen eller naturvårdsverket kommer att överklaga. De två tyngsta myndigheterna accepterar gruvdrift i Tapuli, Sahavaara och Palotieva i Pajala kommun i 35 år.

Gruvan i Pajala

– Vi har haft en annan uppfattning när det gäller den ekonomiska säkerheten, men vi kommer inte att överklaga domen. Vi har redan nu startat en dialog med Kaunis Iron om det 60-tal villkor för verksamheten så att vi snabbt kan inleda vårt tillsynsarbete, säger Karin Börjesson. chef för länsstyrelsens samhällsavdelning i Norrbotten.

”Det känns otroligt skönt”

Kaunis Irons vd Klas Dagertun är mycket glad över att länsstyrelsen och naturvårdsverket inte väljer att iöverklaga domen till Mark-och miljööverdomstolen.

– Det är väldigt bra för oss och då speciellt att tillsynsmyndigheten länsstyrelsen fattat det beslutet. Nu tror jag att vårt nya och utökade tillstånd kommer att vinna laga kraft. Vi och de två tyngsta myndigheterna i den här frågan är alltså överens om att det nya tillståndet är lämpligt. Det känns otroligt skönt, säger han.

Sameby vill köpa mer tid

Gabna sameby har överklagat, men har också begärt anstånd med att komma in med handlingar till i slutet av mars  2023. I första hand ska Mark-och miljööverdomstolen besluta om det ska meddelas prövningstillstånd eller inte – och först efter det kan det bli en ny tillståndsprocess.

I klippet hör du gruvbolagets vd, Klas Dagertun, över att vara överens med länsstyrelsen och naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet