Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Norrlandslobbyisten Maria Boström om hur de ska försöka påverka EU-politikerna under vistelsen i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Trion slåss för Norrland – så ska de påverka EU-politikerna i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Normalt arbetar de bland EU-politikerna i Bryssel. Nu får Norrlands EU-lobbyister jobba på hemmaplan under två dagar.

– Att EU-kommissionen kommer hit kommer att underlätta vårt påverkansarbete framåt, säger Maria Boström vid North Sweden European office.

North Sweden European office är Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU. Sedan två år ingår också Jämtland, Härjedalen och Västernorrland i samarbetet.

Det handlar om att försöka skapa förutsättningar för regionens företag, universitet och kommuner att agera framgångsrikt på EU-arenan.

Jobbar på hemmaplan

Norra Sveriges lobbyister är långt ifrån ensamma att försöka lobba för sin region. Omkring 300 regioner och kommuner har kontor i Bryssel. Nu får Niklas Johansson, Maria Boström och Maria Larsson jobba på sin hemmaplan när EU-kommissionen kommer till Kiruna.

– Vi ska vara med och se vad som händer och bredda perspektivet för dem vi möter, säger Maria Boström.

Så vill de påverka politikerna

I december ordnade kontoret en pressträff som en förberedelse för resan till Kiruna. Intresset var stort och frågorna handlade om allt från vilken inställning svenskarna har till EU-ordförandeskapet till hur man ska klä sig i Kiruna.

Vad kan då besöket betyda rent konkret? Det berättar EU-lobbyisterna mer om i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.