Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av Kiruna spärras av och blir otillgängligt för turister under EU-toppmötet. Hör Peter Salomonsson, vd Kiruna Lappland, som ändå tror på en plusaffär. Till höger syns EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Hans Sternlund/SVT, Oliver Hoslet/TT

Trångt om sovplatser när EU-toppar möts i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Kirunas centrum stängs av och stängslas in när EU-kommissionärerna och regeringen möts på torsdagen och fredagen. Därmed försvinner en stor del av hotellkapaciteten.

– Vi märker en stor nedgång, säger Gun-Britt Landin Henriksson på Kiruna Lapplands turistinformation.

Januari är numera en av de stora turistmånaderna i Kiruna. Men på besökscentret är det ovanligt lugnt och stilla. Turister som har velat komma har med stor sannolikhet inte kunna hitta någon logi.

Flera hotell har hunnit stängas på grund av stadsflytten samtidigt som hela nya Scandichotellet är bakom avspärrningarna. I nya centrum har säkerhetspolisen börjat rondera inför EU-topparnas ankomst under torsdagen.

Förväntar sig stora ringar på vattnet

För turistnäringen är det tudelat. Den omedelbara effekten är att Kiruna tappar turister. Den mer långsiktiga skulle kunna bli en ökad exponering och en möjlig marknadsföringseffekt när omkring 70 journalister från övriga Europa besöker Kiruna i samband med EU-mötet.

Peter Salomonsson, vd för turistorganisationen Kiruna Lappland, har höga förväntningar på vad EU-mötet kommer att ge. Ni hör honom i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.