Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Jan Lundmark (till höger) som i över ett års tid planerat säkerhetsarbetet inför EU-kommissionens besök i Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/SVT

EU-kommissionen till Jukkasjärvi – då har Jan planerat säkerheten i över ett år

Publicerad

Steget från Bryssel till Jukkasjärvi kan tyckas vara stort. Sveriges värdskap för EU börjar i den lilla lappländska byn som är mest känd för sitt ishotell – men här sätts också säkerheten på prov.

Den 12-13 januari styr EU-kommissionen norrut när de för första gången ska hålla överläggningar utanför ett storstadsområde. Färden går till Kiruna där byn Jukkasjärvi kommer att vara en av platserna där kommissionen ska samlas.

Jan har planerat säkerheten i ett år

Jan Lundmark är säkerhetschef vid Kiruna kommun och han har varit med i planeringen för säkerheten i över ett års tid. Han ser samordningen mellan alla inblandade som den största utmaningen.

– Det är många myndigheter och olika grupper som ska vara med och tycka om saker, säger han.

Besöker rymdbasen – resten hemligt

EU-kommissionen ska också besöka rymdbasen Esrange som ligger ungefär två mil från Jukkasjärvi. I övrigt har man lyckats hålla programpunkterna hemliga.

– Ser man på säkerhetsläget i världen så förstår jag att man tittar lite extra på säkerheten, säger Jan Lundmark.

Hör mer om säkerhetsarbetet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-mötet i Kiruna

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter