Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se listan över fyra utmaningar med det svenska EU-ordförandeskapet i klippet. Foto: Michael Jansson/SVT

Lista: De är Sveriges utmaningar under EU-ordförandeskapet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har varit EU-ordförande även 2001 och 2009, men mycket tyder på att det kan bli en krångligare period den här gången.

Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeklubban i EU under ett halvår. Under tiden ska Sverige leda runt 2000 möten, varav 150 i Sverige. Kriget i Ukraina och dess effekter kommer att ta en stor del av utrymmet, liksom energipriser och inflationen. Dessutom finns flera stora lagstiftningsarbeten och överenskommelser som helst ska bli klara, bland annat om klimat och migration.

Helst vill Sverige också hinna tackla frågan om EU-ländernas konkurrenskraft jämfört med till exempel USA och Kina.

Regeringen har pekat ut fyra prioriterade områden: säkerhet , grön omställning, konkurrenskraft och rättsstatens principer.

I klippet berättar Göran von Sydow leder Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier, om vad som kan bli knäckfrågorna under Sveriges ordförandeskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.