Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värdskapet blir socialdemokraten Mats Taavenikus (t h) första stora uppdrag som nytt kommunalråd. Hör honom och det avgående kommunalrådet Gunnar Selberg (C) berätta om tankarna i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nya kommunalrådets stora uppdrag: Ta emot kungen och EU i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Mats Taaveniku hinner knappt sätta sig tillrätta i kommunalrådsstolen innan det bränner till ordentligt.

Det blir han som får välkomna hela EU-kommissionen, den svenska regeringen och det svenska kungaparet till Kiruna.

Det vankas maktskifte i Kiruna kommun när centerpartisten Gunnar Selberg får lämna över till Mats Taaveniku som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet.

Det är också ett års planering för det stora EU-mötet i Kiruna som ska lämnas över.

EU-mötet i Kiruna

– Det är först efter valet som vi har blivit mer inspelade om det ska hända, säger Mats Taaveniku.

”Ingen Kirunabo kommer att missa det här”

Han prickar in det kanske största som ska hända under hela mandatperioden med mindre än två veckors marginal. På samma sätt missar Gunnar Selberg att hamna i centrum för tilldragelsen med samma knappa marginal.

– Jag tror i och för sig att ingen Kirunabo kommer att missa det här, även om jag själv får vara med i en annan roll än vad jag har idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-mötet i Kiruna

Mer i ämnet