Därför har Norrbotten ett EU-kontor i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Bryssel, Norrbotten och Västerbotten har ett EU-kontor tillsammans i Bryssel sedan 1997, med uppgift att föra fram norrlandsfrågor.

För närvarande finns fyra tjänstemän och två trainees som arbetar på kontoret med uppgiften att vara en länk för Norrbotten och Västerbotten till EU. Kostnaden för verksamheten är cirka sju miljoner kronor.

Ett projekt som ska skapa förutsättningar för regionen

North Sweden etablerades i Bryssel 1997 och är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Region Västerbotten, Företagarna och Handelskamrarna i Norrbotten och Västerbotten samt Luleå Tekniska Universitet och Umeå Universitet.

Målet med verksamheten är att skapa förutsättningar för regionens företag, akademi och offentlig verksamhet.

North Sweden arbetar främst med att påverka och driva frågor som har betydelse för regionen i det europeiska samarbetet och att stödja och uppmuntra regionens aktörer att ta del av EU:s finansieringsmöjligheter.

– De stora frågorna vi arbetar med är infrastruktur t.ex. norrbottniabanan, malmbanan och hjälpa inlandsflygplatserna med att få stöd från EU och anslag till forskning, säger Mikael Janson direktör North Sweden.

Effektivt politiskt beslutsfattande

En stor del av arbetet är lobbyism, att informera, påverka och skapa ett mer effektivt politiskt beslutsfattande som gynnar Norrbotten och Västerbotten. Och frågan är varför finns det ett EU-kontor.

– Inom politiken jobbar de med alla frågor både på hemma plan och i EU-politiken med de stora frågorna. North Swedens roll är att jobba med Norr- och Västerbottens regionala frågor och blir synliga för EU tjänstemän och politiker, oavsett varifrån politikerna kommer och partitillhörighet, säger Mikael Janson, direktör North Sweden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.