Här är Norrbottens EU-kandidater. Foto: TT

Här är norrbottningarna i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Tolv norrbottningar ställer upp i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Bland kandidaterna finns en sjubarnspappa, flera kommunpolitiker, en tysk-fransyska, en troende abortmotståndare och flera andra. Här nedan berättar vi kort om varje kandidat.

Carolina Gustafsson, Vänsterpartiet plats 10 Kiruna

Carolina Gustafsson, Kiruna, Vänsterpartiet plats 10

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Carolina är 45 år och enhetschef på stiftelsen Föremålsvården. Hon vill att EU ska sänka politikerlönerna, införa en flygskatt inom EU där den som flyger mest får betala mest, vill inte att de länder med dålig ekonomi ska straffas ekonomiskt, inte heller att asylsökanden som kommer över Medelhavet ska skickas tillbaka till sina hemländer och hon vill att facket ska kunna kräva svenska kollektivavtal för de som jobbar i Sverige. Hon vill kvotera in kvinnor i börsstyrelser och jobba för en jämnare föräldraledighet mellan könen inom hela EU.

Läs mer och Carolinas hjärtefrågor

Henrik Blind, Jokkmokk, Miljöpartiet plats 12

Henrik Blind, Jokkmokk, Miljöpartiet plats 12

Henrik är 40 år, kommunpolitiker och renägare. Han vill att EU ska öka klimatmålen och att länder som inte uppfyller dem ska straffas ekonomiskt. Han vill se fri abort och kvotera in kvinnor i företagsledningar. Han ser sig varken som höger eller vänster på den politiska skalan. Han vill att EU ska bestämma om vargjakten, öka stödet till fattiga regioner och straffa de länder som inte tar emot asylsökanden.

Läs mer om Henriks hjärtefrågor

Robert Lund, Boden, Sverigedemokraterna plats 15

Robert Lund, Boden, Sverigedemokraterna plats 15

Robert är 41 år och jobbar åt partiet. Han säger att han varken är höger eller vänster på den politiska skalan. Han vill minska EU:s inflytande men vill ändå vara kvar i unionen. Han vill inte se flygskatter eller förbjuda engångsartiklar i plast, han vill inte att EU ska ha några klimatmål alls. Han vill skicka tillbaka alla asylsökanden som kommer över Medelhavet till sina hemländer, men öka biståndet till utvecklingsländer.

Läs mer om Roberts hjärtefrågor

Paula Palmqvist, Sverigedemokraterna plats 24

Paula Palmqvist, Gällivare, Sverigedemokraterna plats 24 Foto: Sverigedemokraterna

Paula är en 38-årig mammaledig sjuksköterska som är verksam i Gällivare kommun. Hon är även verksam i kommunpolitiken i Gällivare samt regionpolitiken i Norrbotten som fritidspolitiker. Hon vill bland annat förbättra djurhållning och att EU-länderna ska samarbeta mer i terroristbekämpning.

Läs mer om Paulas hjärtefrågor

Béatrice Öman, Boden, Socialdemokraterna plats 17

Béatrice Öman, Boden, Socialdemokraterna plats 17

Béatrice är en 52-årig tysk-fransyska med eget företag men som just nu är kommunpolitiker på heltid. Hon vill att EU ska ha ett större inflytande över sociala frågor då hon menar att det är grunden för att EU ska kunna utvecklas gemensamt. Bland annat vill hon se minimiregler för föräldraledighet men vill inte kvotera in kvinnor i företagsledningar. Hon vill att länder som inte uppfyller miljömålen, har för stora budgetunderskott eller vägrar ta emot asylsökanden ska få mindre mindre EU-stöd.

Läs mer om Béatrice hjärtefrågor

Eric Lundvall, Luleå, Centerpartiet plats 22

Eric Lundvall, Luleå, Centerpartiet plats 22

Eric är 31 år och jobbar som kommunikatör. Han vill att EU ska ta större plats i världspolitiken och bli mer aktivit militärt vid väpnade konflikter. Han vill att länder ska straffas ekonomiskt om de inte uppfyller EU:s klimatmål men han vill inte införa en gemensam flygskatt. Han vill ta bort alla nationella undantag när det gäller handel inom EU (till exempel regler kring djurhållning). Jordbruksstödet vill han göra om och när det gäller upphovsrätt tycker han att ansvaret ska ligga på den som laddar upp materialet.

Läs mer om Erics hjärtefrågor

Birgit Meier-Thunborg, Porjus, Moderaterna plats 23

Birgit Meier-Thunborg, Porjus, Moderaterna plats 23

Birgit är 59 år, egenföretagare och församlingsassistent. Hon är född i Tyskland och har alltid sett sig som en europeisk medborgare. Hon gillar EU men vill att unionen ska ha mindre makt särskilt när det gäller sociala frågor. Hon vill inte att EU ska besluta om fri abort, förbud mot sexköp, föräldraledighet eller samkönade äktenskap. Hon tycker att det är fel att straffa länder ekonomiskt om de inte tar emot flyktingar, missar klimatmål eller har stora budgetunderskott. Hon vill se ett utökat försvarssamarbete och tycker EU misslyckats helt med att stötta gränsländer i asylfrågan.

Läs mer om Birgits hjärtefrågor

Thomas Söderström, Luleå, Liberalerna plats 30

Thomas Söderström, Luleå, Liberalerna plats 30

Thomas är 34 år, kommunpolitiker och en sann EU-vän. Han vill att EU ska få mycket mer inflytande när det gäller försvar, klimat och ekonomi. Han tycker att EU-stödet till jordbruket ska minska kraftigt och tillåta GMO-grödor. Han vill se fri abort, samkönade äktenskap och ekonomiska straff för de länder som inte vill ta emot flyktingar. Han vill inte se kvotering av kvinnor i börbolag, inte heller ett EU-förbud mot köp av sexuella tjänster eller att facket ska kunna kräva svenska kollektivavtal av de som arbetar i Sverige.

Läs mer om Thomas hjärtefrågor

Håkan Kero, Pajala, Kristdemokraterna plats 35

Håkan Kero, Pajala, Kristdemokraterna plats 35

Håkan är en 55-årig sjubarnsfar och företagare. Han vill effektivisera användningen av EU:s regionala fonder, att EU ska få mindre makt än idag, vill inte att EU ska införa flygskatt, att länder som vägrar ta emot asylsökande ska förlora bidrag, minska bidragen till jordbruket och att EU ska lägga mer pengar på bistånd till utvecklingsländer.

Läs mer om Håkans hjärtefrågor

Pontus Johansson, Boden, Common sense in Sweden plats 4

Pontus Johansson, Boden, Common sense in Sweden plats 4

Pontus är 48 år och jobbar deltid med en kulturförening för funktionsnedsatta och sitter själv i rullstol. Han vill att alla frågor inom EU får ett funktionshindersperspekitiv. Viktigast för honom är de sociala frågorna men han vill ändå att det ska vara upp till varje nation att bestämma vilken nivå den ska ligga på. Han vill att Sverige ska gå över till euro och tycker att stödet till fattiga EU-länder ska öka. Han tycker EU:s klimatmål är bra som de är och vill inte se en gemensam flygskatt. Han tycker att länder som inte tar emot asylsökanden ska få mindre EU-stöd och att bistånden till utvecklingsländer ska öka.

Läs mer om Pontus parti här

David Niska, Luleå, Kristna värdepartiet plats 8

David Niska, Luleå, Kristna värdepartiet plats 8

David är 29 år och jobbar som vägprojektör. Hans absolut viktigaste EU-fråga är att förbjuda fri abort och han vill att samkönade äktenskap inte ska vara tillåtet i Sverige eller i resten av EU. Han vill minska EU:s inflytande och helst gå ur unionen. Men om Sverige ska vara kvar tycker han att euro kan vara ett alternativ. Han vill också att det ska vara upp till varje land att bestämma regler kring föräldraledigheter. Han tycker att EU:s klimatmål skulle kunna sänkas något för att låta tekniken hinna ikapp. Länder som inte tar emot asylsökanden ska inte straffas ekonomiskt men han tycker att EU ska ha en gemensam och fungerande asylpolitik.

Läs mer om Davids parti här

Fredrik Holmbom, Luleå, Piratpartiet plats 16

Fredrik Holmbom, Luleå, Piratpartiet plats 16

Fredrik är 47 år och är teknisk specialist som jobbar med e-hälsa. Han gillar inte den censur som finns på internet idag. Han tycker att samma regler ska gälla på internet som i övriga samhället. Han oroas för att stora nätjättar kan få för mycket makt över vad som får publiceras med små möjligheter att överklaga deras beslut. Han vill minska EU:s överstatlighet. Vill att gemensamma mål ska finnas men ogillar ekonomiska sanktioner mot länder som inte lever upp till mål om klimat, asyl och ekonomi. Han vill öka stödet till fattiga regioner och hjälpa de asylsökanden som kommer över Medelhavet. Han är för medborgarlön och tycker att dagens klimatmål har drag av populism och vill att de ska ha bättre vetenskaplig grund.

Läs mer om Fredriks parti här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Mer i ämnet