De evakuerade hyresgästerna fick på lördag kväll besöka sina lägenheter för att hämta personliga saker och katter. Foto: svt

Evakuerade besökte sina lägenheter – hämtade personliga saker

Uppdaterad
Publicerad

De evakuerade hyresgästerna på Bergnäset utanför Luleå har fått besöka sina gamla lägenheter för att hämta personliga saker.

– Vi har besiktigat lägenheterna och det finns en viss rasrisk, säger Lulebos fastighetschef Rickard Lindbäck.

Det var ett 20-tal hyresgäster som evakuerades till ett hotell efter den kraftiga explosionen i bostadshuset sent på fredag kväll och de fick hastigt lämna sina lägenheter – utan att få med sig speciellt mycket.

”Kattproblemet är löst”

Bland annat blev ett antal katter kvar i lägenheterna när hyresgästerna flydde från sina hem.

Men nu är det ordnat.

– Kattproblemet är löst, säger bostadsbolaget Lulebos fastighetschef Rickard Lindbäck och fortsätter:

– Vi lät hyresgästerna komma in i lägenheterna på lördag kväll för att hämta personliga saker och annat som de behöver under helgen. Vi ska under söndagen bland annat diskutera en annan bostadslösning med dem.

Besked på måndag

Lulebo har besiktigat lägenheterna, men fastighetschefen vill inte uttala sig under söndagen om hur omfattande skadorna är.

– Det finns en viss rasrisk, men området är avspärrat och vi har väktare på plats. Vi kommer att gå ut med uppgifter om skadornas omfattning på måndag. Jag vill inte säga mer om det i dag.

Samma besked kommer från åklagarmyndighetens presstjänst och jourhavande åklagare när det gäller orsaken till explosionen i lägenheten. Det blir en fråga för en kammaråklagare i Luleå på måndag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 8 oktober 2021 inträffade en kraftig explosion i en lägenhet på Bergnäset i Luleå. Nu åtalas en kvinna i 45-årsåldern misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Foto: Marcus Melinder/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer