Fyra personer har gripits, misstänkta grov allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion i ett lägenhetshus i Luleå. Foto: Marcus Melinder/SVT

Explosion i bostadshus i Luleå – boende evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har inträffat i en lägenhet i Luleå. Ungefär 20 personer har evakuerats och flera personer har gripits. En person, som fanns i den aktuella lägenheten, har förts till sjukhus med ambulans.

Vid 23-tiden på fredagen detonerade något i en lägenhet i stadsdelen Bergnäset i Luleå. Polisen beskrev under natten skadorna som att väggen var som ”bortblåst”.

– Ingen i den drabbade lägenheten fick allvarliga skador, säger Björn Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral, till nyhetsbyrån TT.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Flera gripna

Fyra personer med koppling till den drabbade lägenheten har gripits, misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse. De tre männen och en kvinna, som är i 30 till 50-årsåldern, anhölls senare av åklagare. Senare frigavs de fyra personer som tidigare varit anhållna, misstankarna kvarstår ändå.

De anhållna är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det är inget som i nuläget tyder på att det är ett riktat attentat, utan det är någon i lägenheten som har gjort någonting med någonting och så har det inte blivit som man har tänkt och sedan har det exploderat, säger Björn Pettersson, till TT.

Explosion har inträffat i en lägenhet i stadsdelen Bergnäset i Luleå. Foto: Google earth

En av de misstänkta ska ha fått vissa skador i samband med explosionen och fick föras med ambulans till sjukhus.

– Man åkte in till akuten men kunde senare ta personen till arresten. Vad jag förstått är det inga allvarligare skador, säger Nora Fällman, polisens RLC-befäl vid 06-tiden på morgonen.

20 evakuerade

Vad det är som har exploderat vill polisen inte uttala sig om. Ungefär 20 boende i den akutella trappuppgången har evakuerats och bor på hotell.

– Vi ser det just nu som en isolerad händelse, man har hört en smäll, men vi kan inte uttala oss om vad som har orsakat explosionen ännu. Det här måste utredas och de gripna ska förhöras och eventuellt anhållas. Den tekniska undersökningen inleds så fort som möjligt, säger RLC-befälet Elisabeth Glaas, vid åttatiden på morgonen.

Under lördagsmorgonen genomfördes en teknisk undersökning och nationella bombgruppen väntades till platsen. Polisen meddelar på kvällen att de inte kan lämna några uppgifter om vad den tekniska undersökningen har visat.

Boende: Väcktes av smällen

Åke Avoja, som bor i området, väcktes av den dova smällen. Han beskriver hur halva väggen tryckts bort.

– Folk skrek. De som bodde i trapphuset var jätteskärrade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Mer i ämnet