Polisens tekniska rapport visar vad som orsakade den kraftiga explosionen i en lägenhet på Bergnäset utanför Luleå. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Polisens rapport klar – doftspray orsakade explosion i lägenhet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu är polisens tekniska rapport klar och det var en flaska doftspray i metall som orsakade explosionen i en lägenhet på Bergnäset utanför Luleå i början av oktober. Om en vecka ska förundersökningen överlämnas till åklagare.

Det var vid 23-tiden den 8 oktober i år som en högljudd explosion inträffade i en lägenhet på Stengatan på Bergnäset utanför Luleå. Skadorna blev omfattande och 20 personer evakuerades från bostadshuset eftersom husfasaden tryckts ut.

Doftspray orsakade explosion

Fyra personer som befunnit sig i lägenheten greps, misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse, men alla släpptes snart och brottsrubriceringen ändrades till allmänfarlig vårdslöshet.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

I nuläget är bara lägenhetsinnehavaren misstänkt, men det är inte säkert att det blir en rättegång, det kommer en åklagare att avgöra när förundersökningen blir klar.

SVT avslöjade redan i oktober att det var en doftspray som låg bakom explosionen, men nu kan polisen officiellt berätta vad det var som orsakade explosionen – en metallflaska med doftspray.

Övertryck förstörde vägg

Utredaren Erik Lamppinen förklarar:

– Det är en en doftsprayburk som stått på på spisens glashäll och som blivit upphettad. Innehållet i den här sprayburken har till följd av upphettningen expanderat och skapat ett övertryck som skjutit ut sprayburkens bottenplåt som har åkt in i fläktkåpan ovanför spisen. Sedan har tryckvågen gjort att väggen till vardagsrummet tryckts ut.

Är detta verkligen möjligt?

– Ja, det är det som har orsakat den här smällen, enligt den tekniska rapporten,  säger Erik Lamppinen.

Ärendet kan läggas ned

En olyckshändelse alltså?

– Det rubricerats som allmänfarlig vårdslöshet och det finns ju också en fråga om oaksamhet där också. Förundersökningen är inte färdig ännu och vi får se om den skickas vidare tilll åklagare eller om vi lägger ned ärendet, säger Erik Lamppinen.

Bostadsbolaget Lulebos ordförande Kent Ögren har tidigare varit fundersam till uppgiften om att en doftspray skulle ha orsakat explosionen.

– Jag har inte hört talas om något liknande fall, men om polisens tekniska utredning visar på det så är det bara att gilla läget och inse att sådant kan hända. Vi avvaktar nu den vidare handläggningen, säger han.

Nedan: Se video från i oktober om hur stora skadorna var efter explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Mer i ämnet