På toppen av doftsprayen som var orsaken till explosionen i lägenheten på Bergnäset kunde polisen läsa att det stod ”Lavendel”. Foto: Polisen

Miljonkostnad efter explosionen på Bergnäset

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en och en halv miljon kronor – så stora beräknas kostnaderna vara efter explosionen i ett flerfamiljshus på Bergnäset i Luleå förra året.

Den 8 oktober förra året exploderade det i en lägenhet på Bergnäset i Luleå. En kvinna i 45-årsåldern som bodde i lägenheten står åtalad misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Polisens tekniska undersökningar visade att det var en flaska doftspray i metall som lämnats på en spis som orsakade explosionen.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Explosionen var kraftig och orsakade stora skador på fastigheten. I förhör med polisen framgår det att ett vittne ”gick ut på balkongen och såg fasaden som rasat ner”.

Stora kostnader

Händelsen innebär stora kostnader på grund av renovering och reparationer. De boende i fastigheten evakuerades även och fick under en tid bo på hotell.

Fastighetsbolaget Lulebo beräknar de totala kostnaderna till 1 411 485 kronor.

Kvinnan förnekar brott

När det gäller kvinnan som åtalas för allmänfarlig vårdslöshet berättar hon i förhör att hon hade några ”polare” hemma hos sig och stod och lagade spaghetti med köttfärssås när det plötsligt small till och sprutade eld i ansiktet på henne.

Hon menar att doftsprayen stod på diskbänken under tiden för explosionen och förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Mer i ämnet