Sven-Olof Leppäniemi låg och sov men väcktes av explosionen på Bergnäset i Luleå. Han bor på hotell nu men hoppas snart flytta hem igen.

Efter explosionen i Luleå: Evakuerade får återvända under veckan

Uppdaterad
Publicerad

Blåljusen som gav sitt sken över Bergnästet har slockat. Två bilar från det kommunala fastighetsbolaget står parkerade strax utanför den avspärrade trappuppgången. Arbetet med att städa upp i röran efter den explosion som inträffade i helgen har påbörjats.

Vid 10.00-tiden på måndagen råder ett lugn i området. Det enda som ger sken av att det har skett en explosion under helgen är den stora gröna duk som hänger för en av fasaderna på ett av flerfamiljshusen i hyresområdet.

– Jag satt och tittade på TV när jag hörde smällen. Första tanken var att det var en bil som krockat i väggen, för det har hänt tidigare, säger Inger Wallmark, en av grannarna till de evakuerade.

När hon rest sig från fåtöljen såg hon uppbådet av blåljus ute på gården och då förstod hon att något allvarligt hade hänt.

– Lite obehagligt är det. Det var ju inte så många år sen som det brann i området och så det här, säger hon.

Låg och sov när det smällde

En av de boende, som bodde en våning nedanför där där explosionen ägde rum är Sven-Olof Leppäniemi.

– För mig så var det inte så dramatiskt. Jag låg faktiskt och sov när det hände och jag blev väckt, men inte av explosionen. Det har kanske att göra med det här, säger Sven-Olof och pekar på sitt en öra.

Han har sedan explosionen inträffat fått husera på ett av stadens hotell i väntan på att det lokala bostadsbolaget ska ge klartecken att det är säkert för de boende att återvända till lägenheten.

– Det som vi boende fått till oss är att det har att göra med rasrisken, säger Sven-Olof Leppäniemi.

Hör honom berätta mer  i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.