Enligt polisen finns ingenting som tyder på att något sprängämne orsakat fredagens explosion i Luleå. Foto: Marcus Melinder/SVT

Polisen om explosionen: Inget tyder på sprängämne

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen exploderade det i en lägenhet på Bergnäset i Luleå. Polisens tekniker har nu varit på platsen och enligt polisen tyder ingenting på att det varit något sprängämne som orsakat explosionen. Tre av de fyra personer som varit misstänkta för brott är nu avskrivna från utredningen.

På fredagskvällen exploderade det i en lägenhet på Bergnäset i Luleå. 20 personer fick evakueras och en person fördes till sjukhus. 

Fyra personer greps och anhölls senare misstänkta initialt för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Personerna frigavs senare.

Allmänfarlig vårdslöshet

Under helgen har polisens tekniker varit till lägenheten och det finns enligt polisen ingenting som tyder på att någon form av sprängämne orsakat explosionen.

Förundersökningen har nu omrubricerats till att gälla allmänfarlig vårdslöshet.

– Det bottnar i oaktsamhet, säger kammaråklagare Richard Finnberg om explosionen.

Han har nu lämnat tillbaka ärendet till polisen med anledning av omrubriceringen.

Tre av fyra är inte längre misstänkta

Enligt Per-Anders Heikkilä, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Norrbotten, har nu tre av de fyra brottsmisstänkta avskrivits från ärendet.

– Den enda som är fortsatt misstänkt är lägenhetsinnehavaren.

Polisen avvaktar nu den tekniska undersökning för att få reda på vad som orsakat explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Mer i ämnet