Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I 8 av 14 kommuner i Norrbotten råder bostadsbrist. I klippet hör du Anna-Karin Abrahamsson, handläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten, om vad det här beror på. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

8 av 14 kommuner i Norrbotten har bostadsbrist – regelförändringar förvärrar

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottningar rankar bostäder som viktigaste frågan för att locka fler till länet. Samtidigt säger 8 av 14 kommuner i länet att de har en bostadsbrist. Länsstyrelsen pekar på kostnader och förändrade regelverk som två problem.

Länsstyrelsen har gått igenom bostadssituationen i Norrbotten och samtidigt frågat kommunerna själva hur de upplever bostadssituationen. Arjeplog, Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå, Piteå och Älvsbyn svarar själva att de har ett underskott.

De politiska partierna vill se allt från förändrat strandskydd till investeringsstöd för att öka byggandet. Anna-Karin Abrahamsson, som varit med och skrivit rapporten, pekar även på personalbrist bland kommunerna.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Reglerförändringar förvirrar

Vid årsskiftet avvecklades stödet för hyresbostäder när M, KD och SD:s budget vann i riksdagen. Sådana förändringar i förutsättningarna beskriver Abrahamsson som problematiska då byggprojekt handlar om stora summor och tar tid.

– Det påverkar naturligtvis vilken möjlighet man har att finansiera ett projekt. Och det är långsiktiga projekt där man behöver ha långsiktiga villkor och regler för att aktörer ska kunna arbeta utifrån det, säger Anna-Karin Abrahamsson, handläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Viktigaste frågan för att locka människor till Norrbotten

I Kantar Sifos undersökning på uppdrag av SVT har Norrbottningar fått svara på frågan:

”De stora industrisatsningarna i Norrbotten kommer att kräva inflyttad arbetskraft. Utöver arbete, vad anser du är de viktigaste faktorerna för att få människor att flytta till Norrbotten?”

Svaren i ordning:

1. Bostäder

2. Annat

3. Skola och förskola

4. Vård och omsorg

5. Kulturutbud

6. Idrotts- och fritidsanläggningar

7. Arbete till medföljande

8. Restauranger och nöjesliv

9. Föreningsliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet