Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ung och urban” – i klippet berättar Fredrik Lindegren vad som gör Kiruna intressant som kulturhuvudstadskandidat. Foto: Hans Sternlund/SVT

Experten: Det talar för Kiruna som kulturhuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lindegren var projektledare för Umeås kulturhuvudstadsår 2014. Nu hjälper han både Kiruna och Uppsala med respektive kandidaturer.

– Spännande med Kiruna med tanke på omständigheterna, säger han.

Fredrik Lindegren är numera kulturdirektör i Umeå och han har kunnat följa vad kulturhuvudstadsåret inneburit långsiktigt för Umeå som stad.

Enligt honom är det en hel del.

– Umeå är den kommun som satsar mest på kultur per capita och det kan man spåra tillbaka till 2006 när Umeå började sin kandidatur.

Försvårade gängbildning

Helt nyligt har det anförts att satsningen på kultur är en faktor som har gjort att Umeå har varit relativt förskonade från det gängrelaterade våld som har varit mer utbrett i andra städer efter Norrlandskusten.

– Det finns en del evidens på att ett starkt föreningsliv som gör det möjligt att ha en meningsfull fritid har en försvårande effekt på den typen av gängbildning, säger Fredrik Lindegren.

De drog största vinsten

Har då satsningen på kulturhuvudstadsåret betalat sig i form av kronor och ören? Umeås budget var 410 miljoner kronor varav kommunens insats var 100 miljoner.

Det är en mer komplex ekvation, enligt Fredrik Lindegren.

– Efter året var många i kulturlivet väldigt utmattade medan man i besöksnäringen direkt frågade efter nästa aktivitet. Där har vi nog de största vinnarna.

Det får Kiruna att sticka ut

I sin roll som tidigare projektledare ingår det att hjälpa kommunerna som vill bli kulturhuvudstad härnäst, vilket för Sveriges del betyder 2029.

Fredrik Lindegren har nyligen besökt Kiruna och träffat personerna som arbetar med den ansökan – i klippet berättar han varför Kiruna är en intressant kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.