Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är prokrastinering och hur låter man bli det? – studiecoachen Rebecka Selberg Zolland och kuratorn Anna Sigvardsson på LTU förklarar och tipsar hur du får jobbiga saker gjorda. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Experten tipsar – så får du obekväma saker gjorda direkt

Uppdaterad
Publicerad

Att skjuta upp jobbiga uppgifter känner nog många igen sig i. För att få bukt med den problematiken satsar nu Luleå tekniska universitet på en kurs om prokrastinering.

Kuratorn Anna Sigvardsson och studiecoachen Rebecka Selberg Zolland är hjärnorna bakom den nyintroducerade kursen på LTU.

– Vad man prokrastinerar är individuellt, men det finns också många likheter så vi har strategier och verktyg som vi lär ut, säger Anna Sigvardsson.

Coachen: Så får du saker gjorda

Den kortsiktiga njutningen av att slippa göra en uppgift direkt följs ofta av stress. Det hela beskrivs som ett undvikandebeteende där ”pseudoarbete” är vanligt.

– Det innebär att man gör någonting som också är viktigt, till exempel städa och tvätta, men som inte är den uppgift man ska göra för stunden, säger Rebecka Selberg Zolland.

I klippet får du tips på hur prokrastinering kan undvikas.

Prokrastinering

Prokrastinering, eller uppskjutandebeteende, innebär att medvetet välja att skjuta på något trots att vi vet att det kan få negativa konsekvenser. Ett annat sätt att uttrycka det är att prokrastinering är glappet mellan intention och handling – alltså glappet mellan det du har tänkt att göra och det du gör.

Högskolan Borås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.