Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var fel att låta en extern utredning ligga till grund – det menar forskaren Maria Forsman som pekar ut fyra brister i hur Älvsbyns kommun hanterat de LVU-placerade barnen. Foto: Erica Olofsson/SVT

Barnrättsexperten om LVU-besluten: ”Älvsbyn har inte följt lagen”

Publicerad

Maria Forsman, forskare i barnrätt och socialrätt vid Umeå universitet, har läst domar och dokument gällande LVU-besluten i Älvsbyn – och hon ger kommunen en ordentlig bakläxa.

Maria Forsman ifrågasätter framför allt att kommunen upphävde de tre barnens LVU-placeringar baserat på en extern konsults granskning. Dessutom bara någon månad efter att kammarrätten kommit fram till det motsatta.

– Man ska inte rusa iväg och upphäva beslut på lösa grunder utan att utreda först. Här har man inte följt lagstiftningen, säger forskaren Maria Forsman.

Saknar barnperspektivet

Hon menar att konsultens granskning, som legat till grund för beslutet att återförena familjen, enbart fokuserade på tre år gamla utredningsbrister.

– Det framgår inte någonstans i granskningen att man utrett hur barnens situation ser ut nu. Barnen har inte alls fått komma till tals.

Forsman förstår inte hur kommunen kunnat missa barnperspektivet så grovt. Inte minst med tanke på den uppmärksammade bestämmelsen ”Lex lilla hjärtat” som trädde i kraft den 1 juli 2022 – och som skulle stärka lagen om vård av unga.

– Trots lilla hjärtat verkar inte barnens rätt ha beaktats i Älvsbyn.

Gjordes ingen hemtagningsutredning

Enligt lagen ska kommunen göra en hemtagningsutredning innan ett LVU-beslut upphävs. Men det gjordes aldrig.

Istället lutade man sig mot konsultgranskningen, trots att konsulten själv skriver att det inte går att avgöra om något av barnen borde ha LVU-placerats från första början eller inte.

”Den utredning som ligger till grund för placeringen och sedermera ansökan om vård enligt LVU är så bristfällig att det är omöjligt för undertecknad att avgöra om Barn 1 varit utsatt för våld i hemmet eller ej.”

I videon ovan hör du expertens bakläxa till Älvsbyns kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen i Älvsbyn Robert Cortinovis om experternas kritik. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.