Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör handläggaren berätta till SVT:s reporter om avstängningen från Socialförvaltningen i Älvsbyn. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Handläggaren i Älvsbyn talar ut om avstängningen: ”Blev förbannade”

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor har gått sedan fem handläggare stängdes av från Socialförvaltningen i Älvsbyn – nu berättar en av dem om besvikelsen att bli avstängd utan att få ge sin version till arbetsgivaren.

Det var efter en granskning som pekade på allvarliga brister i hanteringen av tre LVU-ärenden i Älvsbyn som flera handläggare stängdes av.

Socialutskottets ordförande, Peter Lundberg (KD), beskrev bristerna som ”väldigt allvarliga” och sade bland annat att det förts fram lögner i ett läkarintyg.

”Mått väldigt dåligt”

Enligt uppgifter till SVT Norrbotten ska det ha gjorts av en konsult som inte arbetat för kommunen på flera år.

En av handläggarna som vi pratat med menar att kommentaren om lögner har tagit hårt på dem alla.

– Jag tänker att vi alla har mått väldigt dåligt av det här, säger hen.

Tystnad från kommunen

När handläggarna stängdes av sade socialchefen att de snabbt skulle utreda vilka som gjort vad i ärendet för att snabbt få tillbaka personer i tjänst. Det ska göras av en ny extern granskare – men någon sådan har kommunen inte hittat ännu.

– Det känns inte jättebra att komma tillbaka. Nu måste förtroendet byggas upp med politikerna, och politikerna förtroende för oss, säger handläggaren.

I klippet ovan berättar handläggaren om chocken när de stängdes av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet