– Vi upplever att vissa elever är trötta och halkar efter i studierna, säger Urban Nordh som är rektor vid Kungsfågeln i Gymnasiebyn.
Det har blivit lättare för många gymnasieelever runt om i landet att extraknäcka vid sidan om studierna. Men för vissa elever blir det så mycket jobb att de inte längre klarar skolan.
– Frånvaron brukar skjuta i höjden förstås, de som är riktig plikttrogna håller sig här också men ibland ser vi ju till och med avhopp för att de börjar arbeta, säger Sofia Nordin som är lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Kungsfågeln i Gymnasiebyn.
Gymnasieelever eftertraktade
Nyheten om att arbetsgivare raggar arbetskraft på universiteten är gammal. Men vid gymnasiebyn i Luleå med sina 2300 elever har man märkt av att nu även gymnasieelever är hett eftertraktade av företag och offentlig sektor.
– Litegrann så stjäl de våra elever. De är jättesugna på våra elever de ringer och frågar efter dem men vi skulle ju vilja att de är mer här och hjälper oss i våra branchråd på programmen, säger läraren Sofia Nordin.
– Ja vid mina ansvarsområden så är det vård- och omsorgsprogrammet. Det är redan från årskurs ett, då får de jobb och sen så tillknyts de då till den arbetsplatsen, säger rektor Urban Nordh.
Aldrig ledig
Inför reportaget berättar några elever att dem aldrig har ledigt en enda dag på vare sig helgen eller loven på grund av sina extrajobb och att det finns dem som till och med jobbar heltid trots studierna, fast det är inget de vill att skolan ska veta.
Trots det vittnar flera lärare om stora problem i klassrummen när extrajobben fått ta över.
Men det finns också många gymnasieelver som lyckas kombinera jobb och skola, även om skolan får stå tillbaka lite, sedan extrajobbet blev ett faktum.
– Jag jobbar 15 timmar i veckan och för mig fungerar det att kombinera skola och extrajobb eftersom vi inte har lika många lektioner sista året på gymnasiet men det hade varit svårare att klara i ettan eller tvåan, säger Alexander Erkstam som läser sista året på Gymnasiebyn.
Men kan man inte från skolans håll se att det här är elever som tidigt får arbetslivserfarenhet, att det också är värt något, att betyg inte är allt?
– Jodå det är sant men det i paritet med betyg så är betygen viktigare därför att även om man får ett jobb på kort sikt så kan man bli utmanövrerad senare av någon med bättre betyg, säger rektor Urban Nordh.