Roger Rimpi är lokal tävlingsarrangör, och hjälper till att arrangera det internationella loppet. Han tror att det krävs en hel del av deltagarna för att klara det.
– Jag tycker väl att man kanske måste hålla på egentligen varje vecka kanske tre gånger i veckan och lite längre året runt för att våga ge sig iväg på en sådan här grej, säger han.
Sjunde året i rad
Det första Ice ultra-loppet genomfördes 2013 och Roger Rimpi menar att intresset för tävlingen är stort från jokkmokksbornas sida.
– Det var riktigt mycket folk i mottagningen, alltså finalen, på lördagen i fjol.
– Jag tror att de tycker att det är jättebra med den här tävlingen. Det är precis sådant här vi behöver göra i Jokkmokk och på andra ställen i Norrbotten, att hitta saker vi kan jobba återkommande med.
Liknande lopp i Japan och Peru
Enligt arrangören är deltagarna själva ansvariga för att bära bland annat sin egen mat och säkerhetsutrustning under loppet.
Förutom i Jokkmokk genomför tävlingsarrangören liknande lopp bland annat i Japan och Peru.
Här är tävlingsrutten:
Starten går i Stora sjöfallet. Där ska deltagarna ta sig till Kebnatsbryggan för att sedan nå Saltoluokta. Från Saltoluokta ska deltagarna sedan följa Kungsleden till Sitojaure, där de ska upp på nästa fjäll och till Aktse där de bor första natten.
Dag två fortsätter efter Kungsleden där deltagarna sedan viker av från leden och tar sig över Kabla efter en vinterled. De kommer sedan ner till Årrenjarka där de bor den andra natten.
Dag tre tar de sig över sjön och söder ut, där dagen når sitt slut i stugbyn Laxholmen på Karatssjön.
Fjärde dagen tar sig deltagarna sig från stugbyn till polcirkeln utanför Jokkmokk, för att den femte dagen springa in till Jokkmokk.