Sjukhusen i Norrbotten är i det närmaste fullbelagda på grund av pandemin och regionen har nu bett om hjälp från Västerbotten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Extremt ansträngt läge inom sjukvården i Norrbotten – behöver hjälp utifrån

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen i Norrbotten är nästan fullbelagda med patienter på grund av den höga smittspridningen av covid-19. Nu vänder sig Region Norrbotten till Västerbotten för att få hjälp.

–  Sjukhusen i Sunderbyn, Gällivare och Kiruna har ytterst få lediga vårdplatser oavsett om det gäller vanliga patienter eller patienter med covid-19, säger Anna Alm Andersson, chef för division Närsjukvård.

Får hjälp

I Kalix och Piteå finns enstaka lediga vårdplatser och patienter från de andra sjukhusen kommer att flyttas dit. Region Norrbotten får också hjälp från grannlänet.

– Vi har precis fått klartecken från Västerbotten om att vi får skicka en intensivvårdspatient med covid-19 till Norrlands universitetssjukhus och jag utesluter inte att det blir fler, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård, i ett pressmeddelande.

Fler unga behöver intensivvård direkt

Region Norrbotten konstaterar att sjukdomsförloppet för patienter med covid-19 har förändrats under pandemin. Tidigare hamnade de flesta som behövde sjukhusvård först på vårdavdelning för att ibland sedan behöva intensivvård.

– Nu kommer patienter direkt till intensivvårdsavdelningen från hemmet. Unga personer som annars är helt friska blir nu svårt sjuka mycket snabbt, säger Per Berglund.

Vad beror det på?

– Det spekuleras om det kan beror på den brittiska mutationen, men jag kan inte ge någon förklaring i nuläget, säger Per Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet