Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Extremt höga flöden i Torneälven – röd varning utfärdad Foto: Pia Palomäki/SVT

Extremt höga flöden i Torneälven – röd varning utfärdad

Publicerad

Snösmältning i kombination med kraftigt regn har orsakat extremt höga vattenflöden i Nedre Torneälven. Nu utfärdar SMHI den allvarligaste varningen – den röda.

SMHI svarar på sin egna retoriska fråga på hur det kan påverka medborgarna.

  • Extremt höga strömhastigheter i vattendragen.
  • Flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

Varningen gäller under fredagen och tills vidare. De platser som berörs mest är Torneälven nedströms och sammanflödet med Lainioälven samt ner till Pello.

99:an vid Juoksengi stängs av

Klockan 15:16 meddelar Trafikverket att riksväg 99 mellan Niskanpää norra till Juoksengi stängs av i bägge riktningarna. Den väntas inte öppna förrän på måndag den 22 maj.

– Det är stor mängd vatten på vägen men sluttiden kan komma att ändras, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Senare under kvällen meddelade Trafikverket att även riksväg 98 stängs av mellan finska gränsen och Matarengi i Övertorneå.

”Står helt under vatten”

Marianne Berglund bor i Hedenäset i Övertorneå. Trots att de stora vattenmassorna ännu inte hunnit så långt ned i älvens lopp är nivån den högsta hon hittills sett:

– Det är översvämning och flera vägar är avstängda och suveränitetsholmen ute i älven syns inte längre. I går gick det att se lite av den men i morse var den helt försvunnen under ytan – den står helt under vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet