Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet syns bilder från översvämningen längs bilvägen till byn Soukolojärvi i Tornedalen. Bilderna är tagna i maj 2023. Foto: Pia Palomäki/SVT

Nu dras lärdomar av vårfloden i Tornedalen

Uppdaterad
Publicerad

Under vårfloden 2023 blev de höga flödena i Torneälven ovanligt stora. Länsstyrelsen i Norrbotten har nu gjort en utredning av händelsen.

– Flera aktörer behöver se över sina rutiner, säger handläggare Åsa Davidsson vid samhällsskyddsenheten.

Under vårfloden förra året medförde snösmältningen och kraftigt regn att mängden vatten som skulle passera i älvfåran var svår att beräkna. Händelsen har nu utretts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Utredningen visar att konsekvenserna begränsades till endast materiella skador – men att det gäller att vara mer förberedd inför framtida översvämningar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Vattnet steg överraskande

– Varningarna från SMHI och vädertjänsten på den finska sidan kom sent. När vattnet steg så mycket som det gjorde blev man överraskad. Exempelvis kan delning av data från ländernas olika mätpunkter vara stöd i prognosarbetet, så det vill vi förbättra, säger Åsa Davidsson.

Länsstyrelsen pekar också på att det inte hölls någon regional samverkanskonferens mellan olika aktörer i samband med vårflodens framfart.

– Dessutom dröjde det två dagar innan vi fick hjälp med skyddsmaterial som fraktades ändå från Kristinehamn, säger Åsa Davidsson

I faktarutan står det förbättringsåtgärder som utredningen vill se för att klara framtida översvämningar.

UTREDNINGENS SLUTSATSER

  • Geografisk spridning av nationella resurser. Transporten av material från lagret i Kristinehamn tar minst 24 timmar till norra Sverige.
  • Informationsdelning till berörda eller kommande berörda aktörer.
  • Uthållighet i hanteringen över tid genom att undvika personberoenden.
  • Varningstjänst för ökad överensstämmelse mellan varning och konsekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet