Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter översvämningarna i Övertorneå – och hör fastighetschefen Lars Niemi berätta mer om skadorna på utebadet. Foto: Filip Hannu/SVT

Chefen om översvämmade utebadet i Övertorneå: ”Skadorna är enorma”

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna i våras tvingar Övertorneå kommun att riva utebadet Ekobadet och bygga nytt.

– Skadorna är enorma, säger fastighetsansvarig Lars Niemi.

Strax efter att SMHI larmat om extremt höga vattenflöden började Torneälven närma sig det populära utebadet som ligger alldeles intill.

Älven lyfte bassängen och slet sönder rören.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

– Det kom ganska snabbt. För oss är enda möjligheten att fylla bassängen men det tar tid. Det var den tiden vi inte hade, säger Lars Niemi.

River och bygger nytt

Kommunen har beslutat att bygga en ny bassäng som ska vara igång till nästa skolavslutning. De vet att skadorna på det nuvarande badet är allvarliga och bedömningen är att det blir billigare än att bygga nytt än renovera.

Badet ligger precis intill älven gör utsikten vacker men det är egentligen ingen optimal placering, vilket du kan höra mer om i klippet ovan.

Men fastighetschefen hoppas att de kan hitta en lösning som håller.

– Vi tittar på en framtida lösning med att förankra den för att det inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet