Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningschefen om hur översvämningarna påverkar invånarna i det drabbade området. Foto: SVT

Utökad varning i Tornedalen – värsta översvämningarna på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utökat de röda varningarna för höga flöden och översvämningar längs Torne älv. Hus har översvämmats och flera vägsträckor ligger under vatten.

– Många har det kämpigt, säger Roland Mäki på räddningstjänsten i Övertorneå.

Det är totalstopp för trafiken till och från Finland i Övertorneå eftersom båda vägbanorna är översvämmade. Många hus har också drabbats av översvämning i källaren. Det berättar Roland Mäki, räddningschef i Övertorneå på lördagseftermiddagen.

– Många har det kämpigt, men det är bara ett fåtal som ringt 112. Folk här är ganska vana vid höga vattenflöden i samband med vårfloden och de som vet om att de riskerar att drabbas av översvämningar har redan pumpar hemma.

Igenproppade avlopp

Enligt Roland Mäki fungerar inte avloppsystemet i området just nu. Detta då kommunens tekniska avdelning proppat igen ledningarna, för att hindra att avloppsvatten tränger upp i källare.

SMHI har röd varning i det övre loppet och orange varning längre ned i älven. Vattennivåerna fortsätter dock att stiga och från söndag gäller röd varning, den högsta, ända till Haparanda vid Torneälvens mynning i Bottenviken.

– Det kan komma nya uppdateringar och varningar beroende på hur det utvecklas under helgen. Läget är fortsatt allvarligt, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Vårfloden beror på snösmältningen i kombination med kraftigt regn tidigare i veckan.

– Senast det var så här höga flöden var 1968, säger Juha Pasma, räddningschef i Pajala.

Flera vägar avstängda

Pasma säger att det är viktigt att alla som ger sig ut på vägarna respekterar de avspärrningarna. Bland annat är riksväg 99 och 98 avstängda.

– Man ska absolut respektera det och inte och försöka ta sig över avspärrade vägar. Det är förenat med livsfara, säger han.

Flera boende i området har drabbats, men räddningstjänsten jobbar i nuläget inte aktivt med någon insats – eftersom det rör sig om för stora mängder.

– Att rycka ut med räddningstjänsten gör egentligen ingen skillnad just nu, säger en operatör på SOS som svarar för samverkan nord.

I höjd med Pajala har flödena börjat kulminera. Längre nedströms väntas det avta inom de närmaste dagarna.

  • Väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi avstängd i båda riktningarna
  • Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara avstängd i båda riktningarna
  • Väg 99 från Niskanpää N till Juoksengi avstängd i båda riktningarna
  • Väg 99 från Nedre Kuivakangas Ö till Kuivakangas avstängd i båda riktningarna
  • Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå avstängd i båda riktningarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet