Extremt mycket snö i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Många turister överraskas av hur mycket snö som fortfarande ligger kvar fjällen. Efter Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta råder det på sina håll full vinter.

Maurice Biedermann från Schweiz kollade upp vilka temperaturer som förväntades i Abiskoområdet och packade därefter samma kläder som när han vandrade i Skottland förra året.

Det visade sig vara alldeles för lite när han kom till de höga höjderna vid Tjäktjapasset.

– Jag tänkte att det skulle vara T-shirtväder och jag var ganska överraskad när jag reste tältet i går kväll och det snöade. Jag får säga att jag har frusit ganska mycket, säger han.

En meters snödjup

Men något t-shirtväder är de verkligen inte fråga om i de allra nordligaste fjällen där snödjupet på sina håll är en till en och en halv meter, vilket enligt SMHI är två till tre gånger mer än normalt.

LÄS ÄVEN: Fyra personer fastnade på Kebnekaise

Tusentals turister går under vandringssäsongen som tar sin början nu och inledningen av säsongen är en utmaning även för fjällturister som är väl insatta och väl förberedda.

”Bitvis väldigt blött”

Cecilia Ivarsson har gått en tuff etapp från Sälkastuga till Tjäktjapasset, men var väl utrustad.

– Det var mycket snö och bitvis väldigt blött, så att man gick igenom. Men vi hade snöskor och den sista biten var det lite hårdare eftersom det var ganska sent på kvällen.

LÄS ÄVEN: Kebnekaise svårt för nybörjare

Tjäktastugan är den högst belägna punkten efter Kungsleden, och har man tagit sig hit har man det värsta bakom sig.

– Det är ingen som har tyckt att de vill flyga härifrån. De tar det mer som att de har fått något att berätta för sina barnbarn framöver. De tar det som en rejält spännande grej, säger Anders Norberg, värd vid Svenska turistföreningens stuga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer