Militären tänker inte låta sig överraskas av Ofog under flygövningen i Norrbotten. – Vi vet att de är här och att de kanske dyker upp, säger flygchefen Carl-Fredrik Edström vid F21.

F 21 i Luleå: Ofog befaras

Uppdaterad
Publicerad

F 21:s ledning har förberett sig på aktioner från fredsaktivisterna i Ofog genom att utöka säkerhetszonen med 30 procent.

– Vi vet att de är här och att de kanske dyker upp, säger flygchefen Carl-Fredrik Edström.

Den internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise 2017 är av intresse inte bara för de närliggande länderna, utan även för fredaktivisterna i Ofog som ska ha planerat en aktion i nästa vecka.

Flygövning i Norrbotten 2017

”Största övningen i Europa”

F 21:s flygchef Carl-Fredrik Edström säger till SVT Nyheter Norrbotten att flygflottiljen har en beredskap mot den typen av aktiviteter i samband med övningen, som pågår fram till 2 juni.

– Vi vet att de är här och att de kanske dyker upp. Det här är den största övningen i Europa i år om man räknar flygplan och räknar vi i världen  så är den en av de största och det är klart att vi även måste tänka på säkerheten.

Tänker på säkerheten

Han betonar att demokratiska principer gäller och att Ofog har rätt att göra sina röster hörda och protestera mot flygövningen.

– Men vi ansvarar också för säkerheten på basen och på den civila sidan. De som är våra gäster här och de som flyger civilt måste kunna känna sig säkra och därför har vi en säkerhetszon som gör att ingen kan ta sig in på flygplatsen och skapa en osäker situation, säger Carl-Fredrik Edström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten 2017

Mer i ämnet