Det fanns en kollisionsrisk när svenska och franska stridsplan möttes under övningen Arctic Challenge ovanför Arvidsjaur i maj i fjol. Foto: TT

Underskattade risker bakom flygtillbud

Publicerad

Enligt haverikommissionen var kollisionsrisken hög när svenska och franska stridsplan i ett moment möttes under övningen Arctic Challenge ovanför Arvidsjaur i maj i fjol.

Avståndet har beräknats till 150 meter i sidled. Som huvudorsak anges att övningsledningen hade underskattat riskerna för att planen skulle komma för nära.

Hade delvis olika uppgifter

Tillbudet omfattar dels fyra Jas-plan som låg på jämn höjd, dels två Mirageplan som var sjunkande efter lufttankning på väg till en lägre höjd för ett uppdrag.

Flygövning i Norrbotten 2017

I utredningen framkommer bland annat att de både grupperna hade delvis olika uppgifter i sina digitala övningskartor, låg på olika radiofrekvens och att Mirageplanen hade sina radarsensorer avstängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten 2017

Mer i ämnet