Få unga anser att religion är viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de unga i Sverige anser att religionen inte är en viktig del i deras liv. Det visar en undersökning gjord av Ungdomsstyrelsen.

Det är i Ungdomsstyrelsens undersökning ”Unga med Attityd 2013” som frågan ”Hur viktigt är religion för dig?”, ställdes till 5000 ungdomar i ålder 16-29 år. 45 procent av de tillfrågade svarade att religionen inte alls är en viktig del i deras liv.

 – För mig själv är det inte så viktigt, säger gymnasieeleven Charlotta Lind.

Ung i Norrbotten

– Den är faktiskt viktig, religion är kärlek, och utan kärlek kan man inte leva, säger gymnasieeleven Sedra Baradie.

Bara 10 procent

Att det bara är omkring 10 procent som svarar att religionen är viktig har sin förklaring enligt professorn i religionssociologi.

– Jag tror att det är en trend som går över många länder i västvärlden. Allt fler i den nya generationen växer upp utan någon direkt relation till religiösa organisationer. Man förhåller sig lite mer individuellt till religion och politik, säger Anders Sjöborg som är religionssociolog vid Uppsala Universitet.

Inte uppväxt med det

Och den bilden bekräftas av flera av de ungdomar vi träffar på Gymnasiebyn i Luleå.

– Vi har väl inte växt upp med det här. Vi har växt upp med datorer och så där, och att gå i kyrkan gör man ju inte nu för tiden, säger Charlotta Lind.

Sedra Baradie tror orsaken till att så få anser att religionen spelar roll beror på familjen.

– Ungdomar har mer andra saker att tänka på idag, sen har det också att göra med familjen. Familjen är den som kan hjälpa dig med dina tankar och funderingar, säger Sedra Baradie.

”Stor del i mitt liv”

Han går på sista året på gymnasiet Strömbacka i Piteå. När han var 15 år konfirmerade han sig i Svenska Kyrkan. Men de tog ett par år innan religionen och tron fick allt större betydelse i hans liv.

– Religion är viktigt för mig, jag har upplevt saker med Gud och därför har det blivit viktigt för mig. Gud är en del av min vardag, och finns med mig, säger Markus Samuelsson från Piteå.

Jul och religion

I västerländskkultur är julhögtiden som nu närmar sig en blandning av religiösa och sekulära traditioner. Idag firar de flesta jul med färre, eller inga religiösa inslag.

– Jag förknippar det lite grann med Jesu födelse men mest att man är med familjen och såklart julklappar, säger Rasmus Lindberg.

– Jag förknippar det inte alls med religion, utan idag är det mer som en kommersiell grej och att det skulle ha med religionen att göra känns långt borta, säger Anders Pettersson som går sista året på gymnasiet i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Norrbotten

Mer i ämnet