Margot Smedkvist från byn Junosuando beskriver sig själv som ”försiktigt optimistisk” efter gårdagens besked om Abecedes köp av gruvan i Kaunisvaara.

Få vågar jubla i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets kommunalråd tar ett glädjeskutt framför SVT:s kamera. Anledningen är givetvis gårdagens besked om Abecedes köp av gruvan i Kaunisvaara. Men det beskedet ändrar inte kommunens sparbeslut.

Passande nog så har Pajala kommun en framtidskonferens i dag. Och det är glada miner som möter SVT:s reporter.

– Det känns riktigt bra, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V). Nu kan vi åter hoppas på nya jobb till Pajala och det betyder ju mer folk, säger hon.

Northlandkonkurs

Vågar inte ta ut glädjen

Margot Smedkvist från byn Junosuando beskriver sig själv som ”försiktigt optimistisk”. Hon hoppas att de tunga lastbilarna ska börja rulla på vägen igen och att lastbilsföretaget kommer igång så att byn får nya arbetstillfällen.

Hon själv var anställt av företaget som körde malmbilarna innan gruvkonkursen.

– Vi har ju väntat och väntat på besked och nu äntligen kom det.

Gruvköpet förändrar inte sparbesluten

Margot Smedkvist hoppas också på att gruvan ge ny livkraft för byns skola och att kommunen tar tillbaka sina sparbeslut ute i byarna. Men det tänker inte kommunledningen göra.

– Beskedet om gruvköpet förändrar inte våra beslut om kostnadsanpassningar, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).

Det är också många som avvaktar med sina glädjeskutt. En av dem är Arja Kumpula från Pajala.

– Det är många som har lovat guld och gröna skogar men det har ändå inte blivit någonting. Så jag är misstänksam ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet