Anders Sundström Foto: TT

”Man vinner inga matcher i halvlek”

Uppdaterad
Publicerad

De stora rubrikernas man har blivit en kung i kulisserna för att Kaunisvaaragruvan utanför Pajala ska öppnas igen – Piteåbon och exministern Anders Sundström. ”Det går åt rätt håll.” säger han.

Både konkursförvaltaren Hans Andersson och Abecedes styrelseordförande Mats Leifland hyllar Anders Sundströms arbete i det tysta efter att en principöverenskommelse nåtts om Pajalagruvan.

”Eldsjäl i kulisserna”

Och det är framförallt hans kontaktnät lokalt, regionalt och nationellt som haft betydelse.

Northlandkonkurs

–Anders Sundström är en eldsjäl som jag pratat mycket med och som varit till stor nytta bakom kulisserna genom sitt kontaktnät. Han har drivit på för att det inte ska bli rullgardin ned för Kaunisvaaragruivan, säger Hans Andersson.

–Han är en av de personer som ingått i gruppen som jobbat för en återstart och som indirekt varit med under förhandlingarna, även om de formellt skötts av mig. Nu har vi tagit ett stort steg mot gruvdrift igen och det har han och vi jobbat hårt för, säger Mars Leifland.

”Åt rätt håll”

Anders Sundström säger till SVT Nyheter Norrbotten att han ägnat mycket tid åt att försöka rädda den konkursade gruvan.

–Nu går det åt rätt håll och det är jag mycket glad över. Jag vet ju hur mycket det här betyder för Tornedalen och för Norrbotten, säger han.

Anders Sundström betonar att det återstår en del innan gruvan kan återöppnas och då bland annat en påskriven formell överlåtelsehandling och överflyttade miljötillstånd.

Kaunisvaaragruvan Foto: Kim Kangas

–Man vinner inga matcher i halvlek, utan när slutsignalen gått och där är vi inte ännu. Det är först när man står på gruvområdet och tittar ned i gropen och maskinerna kör för fullt som det är klart och jag hoppas verkligen att det ska gå vägen, säger Anders Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet