Grafitförädling i Luleå – 70 jobb utlovas

Uppdaterad
Publicerad

Teknik-och materialföretaget Talga Resources bygger en fabrik i Luleå för förädling av grafit till batterier där 70 nya jobb kan komma att tredubblas på tio år.

Det australiska teknikföretaget Talga Resources blir först med att etablera sig på Luleås nya industriområde på Hertsöfältet. Affärsplanen är att bryta grafit i en gruva i Vittangi och förädla mineralen som delar till batterier i Luleå.

Enligt ledningen ska fabriken på Hertsölandet ge 70 nya jobb – till att börja med.

– Det finns en potential  för 20 års drift. Om det finns en stor efterfrågan vill vi gärna prata med kommunen om en eventuell utökning av verksamheten och fler jobb, säger Mark Thompson, koncernchef vid Talga Resources.

”Det kan lätt bli tre gånger så stort”

Enligt Talgas plan ska fabriken vara på plats nästa år och producera för fullt 2023. Bolaget har redan fått intresseanmälningar från mer än 50 olika företag.

– Det kan lätt bli tre gånger så stort, vi har ingen officiell plan. Geologiskt sett finns det inga gränser för hur stort det kan bli, säger Mark Thompson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.