Foto: SVT

Sällsynt fågel på villovägar – fågelskådare har kört 120 mil för att se den

Uppdaterad
Publicerad

Just nu riktas fågelfantasternas blickar mot Kuttainen i Kiruna. Detta efter att Mattias Larsson som är boende i byn fått besök av vad man tror kan vara en Azurmes på gården.

– Det var på måndag vid 12 tiden när jag satt och fikade som jag såg en ovanlig fågel. Jag kastade mig efter telefonen och tog ett foto, säger han.

Har du själv ett fågelintresse?

– Ja jag har haft ett intresse sedan jag var liten. Nu för tiden matar jag mycket fåglar, så jag har koll på alla som finns här och den här såg ovanligt ut.

Kom tillbaka

Mattias Larsson berättar att fågeln är kvar på hans gård, men att den tagit en sväng över till grannen, men kom sedan tillbaka.

– Den ser ut som en blåmes fast vit. Nu vet vi ju inte säkert om det är en Azurmes än då den inte är godkänd och kan falla på smådetaljer.

Azurmesen är dokumenterad tre gånger i Sverige. Den har ett mörkblått streck över ögonen och är väldigt sällsynt i Europa. Fågeln är normalt hemmahörande i Asien men färdas hela vägen mellan Asien och Ryssland.

Stort inom fågelkretsar

Och precis som fåglarna får även människorna som vill se dem resa långt. Redan igår hade åtta människor lyckas ta sig till Kuttainen för att få se den omtalade fågeln.

– En hade kommit ända från Stockholm. Detta är stort inom fågelkretsar – jag kommer ihåg år 2002 när det kom en Azurmes tilll Masugnsbyn, då färdades folk ändå från Danmark och Tyskland för att se fågeln.

– Får se hur länge den väljer att stanna, men jag ordnat så det finns både mat, belysning och vatten åt den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer