Fusket med Kalixlöjrom ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer Kalixlöjromen att skyddas på ett mer aktivt sätt av Livsmedelsverket. Syftet är att stoppa fusket med den dyra och exklusiva romen.

Kalixlöjromen är sedan 2010 skyddad enligt EU:s regler för ursprungsbeteckning. Bara löjrom tagen från siklöjan i Bottenviken får kallas Kalixlöjrom. Tillsammans med dess exklusivitet i övrigt gör det löjromen dubbelt så dyr som löjrom från andra arter. Det lockar till att märka om billigare utländsk eller svensk löjrom till Kalixlöjrom.

Under året har två fall av misstänkt fuskande löjromsgrossister uppdagats. Det är Svenska Havsdelikatesser i Göteborg och Prosellco Havsprodukter i Linköping som av respektive kommun anmälts till åtalsprövning. Båda fallen utreds nu av polis och åklagare.

-Under hösten kommer vi tillsammans med kommunerna att göra särskilda artkontroller ute i detaljhandeln, säger Pontus Elvingsson på enheten för kontrollstöd på Livsmedelsverket till TT.

Verket gjorde kontroller redan i vintras i samband med de två misstänkta fallen men nu är det frågan om mer kontinuerliga besök ute i handeln.

-Många gånger får vi också tips från handlare eller producenter. De bevakar sin marknad och ser de om det plötsligt finns ett lågt pris kan de tipsa oss. Ett lägre pris indikerar att någonting kan vara skumt, säger han.

Fakta: Internationell delikatess

* Kalixlöjrom kan kosta uppåt 2 000 kronor kilot. Annan löjrom är betydligt billigare.

* Namnet Kalixlöjrom får endast användas på löjrom från siklöja i Bottenviken efter att begreppet ursprungsskyddats enligt EU:s regler från 2010.

* Siklöja är en art i familjen sikfiskar. Den finns i sött och bräckt vatten i Nordeuropa, och är vitt utbredd i södra Sverige och i östra Norrland.

* Det huvudsakliga fisket bedrivs under hösten, då siklöjan leker. Då kramas den värdefulla rommen ut.

* Löjrom är en internationellt uppskattad delikatess, som även produceras i bland annat Finland, Kanada och USA.

Källa: NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.