Bara delar av en vägg och skorstenen är kvar efter den omfattande husbranden i Kangos i Pajala. Foto: Privat

Familjens hem brann ned till grunden: ”De bad oss rycka det nödvändigaste”

Publicerad

Madelen Jansson, hennes två barn och svärfar satt inne i deras hus när det började brinna i uterummet. En timme senare var villan övertänd.

– Det gick jättefort. Man förstår inte att det går så fort, säger Madelen Jansson.

Det var på onsdagseftermiddagen som ett hus i Kangos brann ned till grunden. Branden startade strax efter klockan 16.00 och då satt familjen inne i huset och såg genom fönstret hur det brann i uterummet.

– När vi försökte släcka insåg vi att det brann i hela taket. Vi vet ju inte alls hur det hade startat.

”Vad är det nödvändigaste?”

Familjen hade även grannar på besök som uppmanade dem att rycka det nödvändigaste och sedan springa ut genom dörren.

– Man förstår inte. Vad är det nödvändigaste? Man tar bara det man ser precis då. Vi fick inte med oss någonting egentligen. Min pappa kom och han ryckte lite ytterkläder. Det är det vi har kommit ut i, säger Madelen Jansson.

Stor hjälp av grannarna

En timme senare stod hela huset i lågor. Och kanske hade skadegörelsen blivit ännu värre om det inte vore för grannarnas traktorer.

– De öste snö och utan dem hade vi inte haft någon verkstad kvar. Eller svärfars hus som står bredvid. Då hade verkligen allt brunnit upp.

Hur mår ni nu?

– Vi försöker att inte tänka så mycket på det. Jag försöker vara här och nu och lösa det praktiska. Se till så barnen har det bra.

Stor insamling

Efter branden fick Madelen Jansson och hennes två barn, 1 och 10 år, spendera natten på observationen i Pajala. Nu bor de på värdshuset i Kangos och kommer stanna där några dagar tills de är på fötter igen.

Madelens svägerska har även startat en insamling för familjens skull eftersom att i stort sett alla deras tillhörigheter brann upp.

– Vi är så tacksamma för alla människor som har ställt upp och all tid och engagemang. Det är helt underbara människor som har engagerat sig och skänkt pengar och grejer, säger Madelen Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer