Eftersom preskriptionstiden på fem år har gått ut slipper mannen avtjäna sitt straff. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Fängelsedömd slipper avtjäna sitt straff

Publicerad

En man dömd till fängelse för misshandel på en flicka i Boden slipper avtjäna sitt straff. Orsaken till att han går fri är att han hållit sig undan så pass länge att verkställigheten har preskriberats.

Det var under sommaren 2017 som mannen dömdes till fängelse i tre månader efter en misshandel. Mannen ska enligt domen ha sparkat en ung flicka i ansiktet när hon försökte gå runt honom.

I samband med misshandeln fick flickan smärta, ömhet, svullnad och blånad.

”Med beaktande av den förhållandevis begränsade fysiska skada som XX orsakades, och då det därigenom får antas att det inte varit fråga om någon kraftig spark, anser tingsrätten att straffvärdet motsvarar fängelse 3 månader”, skriver Luleå tingsrätt i domen.

Slipper avtjäna sitt straff

Den dömde, som förnekat gärningen, saknade dock en känd aktuell adress och kunde inte nås av ett föreläggande om inställelse.

Kriminalvården meddelar nu att påföljden bortfaller genom preskription eftersom domen inte har börjat verkställas inom fem år från det att domen vann laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer